Over Abstracte kunst Gedichten ENG Contact

Strek

Project specificatie: Bachelor eindproject
Opdrachtgever: TU Delft
Beschrijving: Het ontwerpen van een sportcomplex aan de Schiehaven in Rotterdam en
het integreren van het gebouw 'De nieuwe Maaskant' in het ontwerp
Tijd: 10 weken
Rol: Architect

Strek

‘Strek’ verwijst naar het letterlijk 'Rekken en strekken' in een sportcomplex en 'Strekmetaal' als gevelmateriaal gebruikt voor het gebouw.

Strekmetaal creëert een spel tussen grof (het metaal) en licht (de openingen in het materiaal waardoor zonlicht het gebouw binnenkomt). Het licht komt niet direct het gebouw binnen; dit zorgt voor zichtbare activiteit aan de buiten maar behoud de privacy van de sporters. Daarbij verwijst 'strek' naar de functie van het gebouw. 'Rekken en strekken' zal ongetwijfeld onderdeel zijn van de sportlessen.
Het sportcentrum ligt aan de Schiehaven van Rotterdam. Een voormalig havengebied met een mix van woon- en werkplekken. Dit zorgt voor een combinatie van moderne en oude gebouwen.
Het combineren van nieuwe sportcentrum met het bestaande 'De Nieuwe Maaskant' past daarom goed bij haar omgeving.
Tijdens het ontwerpen, het microklimaat, de bouwconstructies en draagconstructie waren belangrijke aspecten. Deze onderdelen zijn geïntegreerd door het gebruik van duurzame materialen en oplossingen die passen bij de functie van het gebouw. Daarnaast staat het gebouw buitendijks, waardoor wind en water extra belangrijk zijn als het gaat om de kwaliteit in en om het gebouw.
Dit heeft geresulteerd in een sportcomplex dat is verdeeld in vier blokken bovenop elkaar. Daarbij is 'De Nieuwe Maaskant' geïntegreerd als apart blok. Samen vormen ze een divers beeld en geven ze de mogelijkheid om de mechanische systemen los te koppelen van elkaar. Door het gebruik van dezelfde materialen vormen de blokken alsnog een geheel.